Top

Informatie

Anti-oxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan. Oxidatie is het proces waarbij er tijdens een chemische reactie elektronen overgebracht worden.
Dit is heel belangrijk voor alle organismen, zonder oxidatieprocessen zou er namelijk geen leven mogelijk zijn. Echter, bij deze zogenoemde redox-reacties kunnen reactieve zuurstof deeltjes ontstaan, dit worden ook wel vrije radicalen genoemd.
Deze radicalen kunnen als een soort ‘ongeleide projectielen’ andere moleculen in de cel beschadigen. Op de lange termijn levert dit degeneratie van het weefsel op en kan dit voor grote gezondheidsproblemen zorgen.
Anti-oxidanten gaan overmatige oxidatie tegen. Daarnaast heeft de cel verschillende zelfbeschermingsmechanismes tot zijn beschikking, bedoeld om vrije radicalen onschadelijk te maken.
Een aantal anti-oxidanten zijn onderdeel van het glutathion-systeem, de verschillende varianten van het enzym SuperOxideDismutase (SOD), catalase en het thioredoxine systeem. Samen zorgen deze systemen ervoor dat de redox reacties gereguleerd blijven en de schade van reactieve O2 producten beperkt wordt.
Deze cellulaire beschermingssystemen zijn voor hun optimaal functioneren mede afhankelijk van vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld een anti-oxidant complex.
Er bestaan enkele klassen anti-oxidanten, veelal met hun eigen specifieke werking of werkingsterrein. Voedingsmiddelen met anti-oxidatieve waarde zijn onder andere groenten en fruit, (groene) thee, peulvruchten (rode nierbonen zijn ook zeer rijk aan anti-oxidanten) diverse fyto-nutrienten zoals chlorofyl, oligomere proanthocyanidinen uit rode wijn en pijnboombast.
De lijst is eindeloos! Om zoveel mogelijk te profiteren van een uiteenlopend pakket aan anti-oxidanten, is een dieet rijk aan groente en fruit en arm aan geraffineerde voedingsmiddelen aan te bevelen. Soms kan het verstandig zijn de voeding aan te vullen met een supplement. Het verdient altijd de aanbeveling anti-oxidanten in complex-vorm in te nemen: ze werken onderling samen en met een complex wordt deze capaciteit vergroot.